
Zapraszamy do udziału
Zrównoważone zarządzanie energią i środowiskiem w przemyśle spożywczym
XLII Konferencja
Naukowo-Techniczna
Kluczowe informacje
Poniżej zamieszczono ważne informacje dotyczące organizacji i przebiegu Konferencji
- Termin i miejsce
18-21 września 2023
Lidzbark Warmiński,
Hotel Krasicki****
- Motto konferencji
Obrady będą koncentrować się wokół hasła współtwórcy „Konferencji Energetycznych” – prof. Janusza Budnego „… łączyć tych, którzy potrzebują z tymi, którzy potrafią …”
- 3 części tematyczne
- Referaty naukowe
- Panel dyskusyjny
- Prezentacje rozwiązań technicznych przeznaczonych dla sektora produkcji żywności
Cele i korzyści
Zgodnie z wieloletnią już tradycją, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne „Energia i Środowisko w Mleczarstwie” organizuje w dniach 18-21 września 2023 roku w Lidzbarku Warmińskim, Hotelu Krasicki**** Konferencję Naukowo-Techniczną nt. „Zrównoważone zarządzanie energią i środowiskiem w przemyśle spożywczym”.
Rozszerzony w tym roku zakres tematyczny konferencji wynika z faktu, że aktualnie przedsiębiorcy przemysłu spożywczego, bardziej niż kiedykolwiek, podążają drogą transformacji w kierunku spełniania wymagań strategii zrównoważonego rozwoju, w tym polityki energetycznej i klimatycznej. Strategie te są koniecznością, ale również szansą dla przedsiębiorstw do inwestowania w nowe technologie. W praktyce jednak okazuje się, że osiągnięcie równowagi między wynikami finansowymi organizacji a wpływem jej działalności na otoczenie, przy jednoczesnej redukcji negatywnego wpływu działalności firmy na środowisko naturalne, nie jest takie proste w realizacji.
Celem konferencji będzie wymiana doświadczeń i poglądów oraz integracja środowiska naukowego i praktyków zainteresowanych problematyką zrównoważonego gospodarowania energią i środowiskiem w produkcji żywności. Prezentowane przez firmy korzyści możliwych do zastosowania nowych rozwiązań technologicznych i technicznych ułatwią realizację strategii „Zrównoważonego Rozwoju” i „Europejskiego Zielonego Ładu” przez polski przemysł spożywczy, w tym głównie branżę mleczarską.
Obrady konferencji nadal będą koncentrować się wokół hasła współtwórcy i wieloletniego współorganizatora „Konferencji Energetycznych” – prof. Janusza Budnego „… łączyć tych, którzy potrzebują z tymi, którzy potrafią …” dlatego w tym roku, merytoryczna jej część odbywać się będzie w trzech sesjach:
1. referaty naukowe, 2. panel dyskusyjny oraz 3. prezentacje przyjaznych dla środowiska i energooszczędnych rozwiązań technicznych przeznaczonych dla sektora produkcji żywności.
Z wdrożonymi innowacyjnymi technologiami i technikami na rzecz zrównoważonego gospodarowania energią i środowiskiem, uczestnicy konferencji będą mogli zapoznać się u tegorocznych Gospodarzy Regionalnych: w Zakładzie Mleczarskim w Lidzbarku Warmińskim, który jest największym i najdynamiczniej rozwijającym się zakładem w Grupie POLMLEK oraz w firmie ZAMER Pana Zdzisława Żuromskiego, specjalizującej się w instalacjach i urządzeniach energetycznych.
Do udziału w Konferencji zapraszamy: Prezesów i Dyrektorów przedsiębiorstw przemysłu spożywczego (zwłaszcza mleczarskich), ich zastępców, głównych mechaników i energetyków, pracowników firm i instytucji technicznych, właścicieli firm specjalistycznych, pracowników firm projektowych oraz pracowników naukowych, zainteresowanych problematyką zrównoważonego zarządzaniem energią i środowiskiem.



Patronat honorowy

Patronat honorowy

Patronat naukowy


W sprawie konferencji, ewentualnych wątpliwości i pytań
Dane kontaktowe
- 10-957 Olsztyn, pl. Cieszyński 1
-
+48 698 663 828 (biuro Stowarzyszenia)
+48 664 012 308 (Konferencja Energetyczna) - biuro@snt-eis.pl
© 2023, Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne „Energia i środowisko w mleczarstwie”, Olsztyn.
Materiały fotograficzne pochodzą z własnych źródeł oraz z: Freepik.com